Hoppa till huvudinnehållet
Lindab Logo
Choose languge
Logga in

Avtal om koldioxidreducerat stål mellan Tata Steel och Lindab

PressmeddelandeOKT 09, 2024 14:00 CET
Lindab och Tata Steel Nederland ingår avsiktförklaring kring koldioxidreducerat stål

I dag har Lindab i Sverige ingått en avsiktsförklaring med Tata Steel Nederland kring leveranser av koldioxidreducerat stål, Zeremis®, när Tata Steels stålverk i IJmuiden övergår till en stålproduktion baserad på vätgas.

Lindab är en ledande leverantör av ventilationssystem, där cirka 80–95 procent av produkternas miljöpåverkan och ungefär 50 procent av Lindabs totala utsläpp härstammar från stål. Stål är dock ett material med många fördelar, såsom lång livslängd, hög återvinningsbarhet och brandsäkerhet. Därför vill Lindab vara en del av den hållbara omställningen inom stålindustrin.

Avtalet visar Lindabs engagemang för att köpa det koldioxidreducerade stål som Tata Steel avser att producera genom vätgasmetoden, vilket är mer miljövänligt och renare än dagens ståltillverkningsprocess.

– Lindab strävar efter att skapa ett bättre klimat, dels genom att bidra till ett bättre inomhusklimat med våra produkter och dels genom att bidra till ett bättre globalt klimat genom att arbeta på ett hållbart sätt. För att lyckas med detta uppdrag behöver vi arbeta med rätt partners för att minimera påverkan i vår leverantörskedja. Genom att underteckna denna avsiktsförklaring kan Tata Steel vara en sådan partner, säger Matilda Isaksson, Hållbarhetschef på Lindab.

Vätegasbaserad ståltillverkning med direktreducerat järn i Nederländerna kräver stora investeringar och en annan ståltillverkningsprocess, som är planerad till 2030.

– Vi har en långvarig relation med Lindab sedan flera decennier tillbaka, och de har alltid legat i framkant när det gäller utvecklingen på marknaden. I vår verksamhet är Lindab en föregångare när det gäller ESG-utveckling (Environmental, Social and Governance) och är mycket proaktiva och högljudda när det gäller detta. Vi är mycket glada över att underteckna denna avsiktsförklaring med Lindab, säger Stefan Landesz, Director Commercial Business Unit Colors på Tata Steel Nederland.