Hoppa till huvudinnehållet
Lindab Logo
Choose languge
Logga in

Lindab lämnar SundaHus

NyhetOKT 02, 2024 08:51 CET

På den svenska marknaden finns idag fyra bedömningssystem: Byggvarubedömningen, SundaHus, Basta och Svanen. Byggmaterialtillverkare är beroende av bedömningssystemen, då många beställare i upphandlingar ställer krav på att leverantören är kopplad till vissa utpekade bedömningssystem, trots att ett sådant krav inte tar hänsyn till att det kan finnas likvärdiga bedömningssystem och därmed ofta inte är tillåtet. För att uppfylla de varierande kraven från beställare är Lindab idag med i alla bedömningssystem. Mångfalden av system innebär dock att samma information måste rapporteras upprepade gånger, vilket driver kostnader och genererar arbete som inte leder till en större miljönytta.

I december 2023 introducerade SundaHus en ny affärsmodell som har väckt oro och kritik inom byggmaterialbranschen. Den nya affärsmodellen innebär enligt Lindab stora förändringar i utförandet och prissättningen av tjänsten och affärsmodellen är otydlig. Lindab utvärderar alla sina partners utförligt och vi har under en längre tid haft en pågående dialog med SundaHus angående villkoren för den nya affärsmodellen. Lindab och SundaHus har dock inte kunnat nå en samsyn vad avser villkoren för ett fortsatt samarbete.

Lindab har mot denna bakgrund, och den osäkerhet som finns kring SundaHus nya affärsmodell, efter noggrant övervägande beslutat att avsluta samarbetet med SundaHus från och med den 30 september 2024.

Lindab kommer även fortsättningsvis att ha samma höga ambition i hållbarhetsarbetet och vår högsta prioritet är att tillsammans med dig som kund hitta vägar framåt för ett hållbart byggande där en bedömning från SundaHus efterfrågas. Lindab har likvärdiga bedömningar genom övriga bedömningssystem, och vi finns alltid tillgängliga som stöd för dig i projekt om det uppkommer några frågor.

Tillsammans kan vi arbeta för att uppnå våra hållbarhetsmål på ett rättvist och transparent sätt.